Koran verbranding dreunt nog steeds na

Share
Geen patrouilles in Kunduz door Koran verbranding

De Nederlandse politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz is tijdelijk stilgelegd. Patrouilles in Kunduz zijn voor de veiligheid opgeschort, vanwege de aanhoudende protesten tegen de koranverbranding door NAVO-militairen.


Twee Amerikanen gewond in Kunduz
In de Afghaanse provincie Kunduz zijn zeven Amerikaanse militairen gewond geraakt toen betogers een granaat naar hun basis gooiden.Het incident vond plaats in het stadje Imam Sahib. Daar waren 2000 mensen bijeengekomen om te betogen tegen de koranverbrandingen op een Amerikaanse militaire basis. Bij het protest in Imam Sahib vielen ook twee doden.

NAVO haalt personeel weg uit Kabul
Verschillende Westerse landen halen hun niet-militaire personeel terug uit de Afghaanse hoofdstad Kabul, uit angst voor geweld. Voor de zesde dag op rij trokken duizenden Afghanen de straat op. Ze zijn woedend na berichten over verbrande korans op een NAVO-basis eerder deze maand. De protesten hebben zich vanuit Kabul ook uitgebreid naar Kunduz, de provincie waar Nederlandse politietrainers zijn gestationeerd. De Afghaanse president Karzai riep vanochtend op tot kalmte.

VS moeten hun troepen niet uit Afghanistan halen
De Amerikaanse ambassadeur in Afghanistan wil niet dat zijn land overhaast uit Afghanistan vertrekt. De spanningen lopen hoog op, maar we moeten wachten tot de rust terugkeert en dan verder gaan met ons werk, zei ambassadeur Ryan Crocker in Kabul.Crocker zei dat de Bagram-luchtmachtbasis bij Kabul een uitgebreid onderzoek laat doen naar het incident op de basis waarbij korans waren verbrand.

Radar op orde, in Nijmegen kan gebouwd worden

VOLKEL/NIJMEGEN - Hoogbouw boven de 65 meter boven NAP is weer toegestaan in de regio Nijmegen.
Defensie heeft de problemen met radarverstoring door 'wolkenkrabbers' voor de vliegcontrolepost op de militaire basis Volkel opgelost. Sinds 2007 heeft Defensie zich diverse malen tegen Nijmeegse hoogbouwplannen gekeerd, omdat de torens het radarzicht op binnenkomend vliegverkeer te veel zouden gaan storen. Dat leidde tot het schrappen van negen verdiepingen van het nieuwbouwplan van Doornroosje bij het Stationsplein in Nijmegen.